måndag 14 februari 2011

EDITH PIAF & MARCEL CERDAN

Sparven och Bamsebjörnen. Ja Edit Piaf och Marcel Cerdan var varandras motsatser på många vis. Han var en jordnära och religiös familjefader, född i Algeriet. Hon var en fri konstnärssjäl från Paris bohemkvarter.  Han var lång och stark. Hon kort, endast 143 cm över havet, och mycket späd. Båda var levande legender men av helt olika anledningar. Hon sjöng smäktande, romantiska chansons. Han tog i med hårdhandskarna så pass bra att han blev världsmästare i boxning 1948-49. Ändå uppstod ljuv musik som gav stora rubriker i världspressen.

Marcel dog i en flygplanskrasch över Azorerna 1949. Han var då på väg till New York för att träffa en längtande Edith. Egentligen hade han tänkt ta ett senare plan, men övertalades av henne att komma tidigare. Något som plågade henne resten av livet. Marcel var hennes stora kärlek och sorgen visste inga gränser. I desperation uppsökte hon bland annat olika medier för att försöka komma i kontakt med sin älskades ande.

Filmen Edith et Marcel, från 1983 skildrar deras kärlekshistoria. Marcel spelas av sonen Marcel Cerdan Jr. Ett annat hett filmtips om den fascinerande Edith Piaf är förstås La vie en Rose med oscarsbelönade Marion Cotillard i huvudrollen. Klart sevärd!

Äktenskapstycke? Här kan man verkligen tala om kontraster. Kontraster som fascinerar och förtjusar. Vissa likheter kan nog skönjas runt ögonbryn och näsa även om de inte är direkt slående. Betyg: 4/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar