söndag 15 maj 2011

MARILYN MONROE & ARTHUR MILLER

Geniet och Sexbomben. När Arthur Miller och Mariln Monroe måtte alla tidningars rubriksättare ha jublat. Han var en av Amerikas mest framstående författare. Hon den klarast lysande stjärnan på Hollywoodhimlen.

Paret började dejta sommaren 1955.  Marilyn , som hela livet led komplex för sin brist på bildning, imponerads stort av den intellektuellt knivskarpa Arthur. Han å sin sina upptäckte snabbt att Marilyn långtifrån var den endimensionella dumma blondin som massmedia velat göra henne till.

De gifte sig ett år senare, först borgerligt och sedan även i en judisk ceremoni på Marilyns initiativ. Hon konverterade nämligen till judendomen för hans skull. Marilyn gick till en början helhjärtat in i rollen som lojal hustru. I tider när han gick utan jobb och pengar, kunde de ändå leva gott på hennes pengar.

Efter en idyllisk sommar på Long Island gick det dock sakta men säkert utför. Äktenskapet kantades för Marilyn av missfall och depressioner. Ett äktenskap där Arthur till slut snarare blev hennes vårdare än äkta man Han, som var den som levde ihop med henne längst, har beskrivit deras år tillsammans i sin självbiografi Tidskurvor.

Manuset till filmen De missanpassade säga ha varit en kärleksgåva till Marilyn som ett sista försök att rädda det dödsdömda äktenskapet. 1961 var sagan all.

Äktenskapstycke? Paret kallades i folkmun Skönheten och odjuret. Lite orättvist kan vi tycka då Arthur faktiskt inte ser så pjåkig ut, om man lyckas affirmera bort de där förskräckliga glasögonen! Men det förstås, han befinner sig ju ändå ljusår ifrån Marilyns stjärnglans. Några slående likheter är det inte heller tal om här. Betyg: 3/10


läs mer om Marilyns kärleksliv på den här bloggen.

1 kommentar:

  1. den här sidan är bara konstig, vilka som helst kan se lika ut på stilla bilder. säger egentligen inget om dom är lika i verkligheten...

    SvaraRadera