måndag 9 maj 2011

JACKIE & JFK KENNEDY

Hon var stilikonen som alla kvinnor i Amerika beundrade och avundades. Men bakom den perfekta fasaden fanns en känslig och osäker person, som hela livet bar på en skräck för att en vacker dag förlora allt och bli fattig. Kanske var det därför hon accepterade maken JFK:s otaliga kvinnoaffärer, och senare gifte sig med det stenrike bergatrollet Onassis. Hennes glamorösa jetsetliv kantades av otaliga tragedier; missfall, spädbarnsdöd och mordet i Dallas för att nämna några.

Jackie växte upp i New York som äldst av två döttrar men flyttade senare till Washington där hon jobbade som fotograf åt Washington Times Herald. Det var där hon träffade John F Kennedy. De gifte sig en septemberdag 1953.



Den berömda nerblodade rosa dräkt som Jacke bar vid attentatet i Dallas förvaras hos National Archives i Maryland. Enligt önskemål från dottern Caroline får den dock inte visas upp för allmänheten förrän år 2063.

Äktenskapstycke? Amerikas kungligheter utstrålar båda oklanderlig elegans och värdighet. Och visst liknar de väl varandra. Samma slags kantiga skönhet som är slående men inte banal. Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar