fredag 18 mars 2011

CATHERINE DENEUVE & DAVID BAILEY

”Ett rent helvete”

Så beskrev modefotografen David Bailey sitt äktenskap med Catherine Deneuve. Ett äktenskap som blev kort men intensivt. De gifte sig 1965 men redan 1972 var sagan all. Catherines kontrollerade yta dolde ett hett temperament, enligt David. Vid ett tillfälle sägs hon ha slängt sin lunch på honom. Och Catherine verkar inte heller hysa särskilt höga tankar om deras tid tillsammans. Efteråt konstaterade hon torrt att ”Marriage is an obsolete trap”. Hon har aldrig gift om sig. Många av problemen sägs ha haft sitt ursprung i den språkförbistring som uppstod i skärselden mellan engelskan och franskan. De lär dock trots allt fortfarande vara vänner.

David började sin bana som fågelfotograf men med tiden övergick han till mode. Några av de mest ikoniska bilderna på Catherine togs av honom. Hennes karriär har också varit lång och mycket framgångsrik. Som själva sinnebilden för sval, fransk elegans har hon trollbundit biopubliken i flera decennier. En av klassikerna är den bitterljuva Paraplyerna i Cherbourg.

Äktenskapstycke? Nu talar vi om en kvinna så perfekt att hon fått stå modell för den franska nationalsymbolen Marianne. David har lite svårt att matcha henne, även om han själv inte ser så pjåkig ut här. Likheterna finns kring mun och ansiktsform; samma sorts smickrande kantighet med markerad haklinje. Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar